Türkiye'de Tarım Öğreniminin 175. Yıldönümünde
Meyve
Üretimimizin Dünya Üretimindeki Yeri
Prof.Dr.Turan
KARADENİZ
Bolu
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü / Bolu
/Türkiye
Giriş
Bu çalışmada Türkiye’de
önemli üretim alanı bulan ve dünyada yetiştiriciliği yapılan ve bazı meyve
türleri değerlendirilmiştir. 2019 FAO verileri göz önüne alınarak yapılan
değerlendirmelerde dünya üretimi, en fazla üretici ülke, üretim miktarı,
Türkiye’nin üretim miktarı ve dünya üretimindeki payı irdelenmiştir. Çalışmada,
üzüm, zeytin, Şeftali-Nekarin, Mandarin, Portakal, Kiraz, Liman, kavun, kayısı,
kestane, elma, fındık, karpuz, antepfıstığı, armut, ayva, badem, kuru çay,
ceviz ve muz üretim miktarları değerlendirilmiştir