Anadolu Ziraat Mühendisleri Derneği (AZİMDER) Başkanı ve Bolu Abant Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ayva meyvesinin kış aylarında mutlaka sık sık tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Ayvanın meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit,
A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunduğunu, tohumlarında ise
yüzde 14-18 oranında tutkal
maddeler, yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin
ve emülsin olduğunu belirten
Prof. Dr. Karadeniz, ayvanın
kalp, akciğer, boğaz, mide,
böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğunu dile getirdi.
“ K A L P T E K İ S I K IN TI Y I
GİDERİR”
Prof. Dr. Karadeniz, ayvanın yararlarını şöyle açıkladı:
“Meyvelerinden hazırlanan
şurup ve kompostolar çocuk
ishallerine karşı çok etkilidir.
Ayva meyveleri kalbe kuvvet
verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı
kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Vücudun gelişmesine yardım
eder. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene
sokar. Yapraklarının çayı
kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak
görev üstlenmekte, cinsel
arzuyu kuvvetlendirmektedir. Tereyağında pişirilen
ayva; nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe,
bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.
Ayva çiçeği bal ile macun
yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır.
Ayva kokusu kalp ve dimağı kuvvetlendirir. Ayva
hoşafı yaşlıların ayaklarının
tutukluk yapmasını giderir.
Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir.”
ECZANE GİBİ MEYVE
Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirten
Prof. Dr. Karadeniz, şu bilgileri verdi:
“Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp
boğaza konursa boğaz
ağrısını ve şişliğini giderir.
Burun kanamasını önlemek için buruna ayva
suyu çekilmelidir. Ayva
suyu aşırı adet kanamasını
önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye
karşı çok faydalıdır. Doğumu kolaylaştırmak için
ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir.
Ayva kabuğu veya ayva
çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına
iyi gelir. Ayva suyu iştah
açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir.
Grip ve nezle olanlar bol
bol yemelidirler. Ayva suyu
vücudu terletmek için çok
etkilidir. Ayva böbrek zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına,
deniz tutmasına, mide
gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır.
Pişirilmiş ayva mide zafiyetine iyi gelir. Ayva suyu vesveseye ve mide ülserine
iyi gelmekte, dimağı kuvvetlendirmektedir. Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasında
ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler
günde birkaç kez yıkanır.
Ayva meyvesi üzerindeki
tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
Beyaz akıntıya karşı ayva
yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır. Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için
kurutulmuş ayvanın suda
bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak
kullanılırsa şifalı gelir."