İki Yılda iki Uluslararası Sempozyum
Uluslararası 2. Tarım Kongresi’nde ilk gün, özel bir oturumda izlenen benimde bildiri sunduğum Vatan Yahut Fındık www.vatanyahutfindik.com belgeselimizin tanıtım fragmanı.
https://m.youtube.com/watch?v=1qok1FxfKsM
AZİMDER Ne Zaman Kuruldu
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz ve arkadaşları tarafından kurulan Anadolu Ziraat Mühendisleri Derneği (AZİMDER) sektördeki önemli bir boşluğu doldurdu ve iki yıl da iki önemli uluslararası sempozyum gerçekleştirdi.
Birinci Sempozyum geçtiğimiz yıl Moldova Gagauzya’da gerçekleşti. İkinci sempozyumda 21 ve 24 Kasım tarihleri arasında Ankara Hitit Ayaş Kaplıca termal otelde gerçekleşti ve fındık İçin özel oturum yapıldı. AZİMDER sempozyuma, İlim Kültür Tarih Araştırmaları Merkezi İKTAV Belgesel Yayıncılık www.iktav.com olarak hazırladığımız Vatan Yahut Fındık belgeselimizin gala gösterimi ile başladı. Çok sayıda bilim adamı 4 gün süren sempozyumda bilgi verdi, konuşmalar yapıldı. Fındık Belgeseli ile ilgili yurt içi ve yurt dışından katılan bilim adamlarının görüş ve önerilerini alıp belgesel çekimi gerçekleştirdik.
Bir dünya markası olan Türk Fındığı, Uluslararası 2. Tarım Sempozyumu’nun önemli başlıkları arasında yer aldı. Anadolu Ziraat Mühendisleri Derneği Mart ayında Tunus’ta düzenleyecekleri 3. Uluslararası Tarım Kongresi’ne bizleri de davet etti.
AZİMDER NİSAN 2018 TARİHİNDE KURULDU
Anadolu Ziraat Mühendisleri Derneği ile ilgili açıklama yapan Dernek Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ‘’2 Nisan 2018 tarihinde resmi kuruluşu gerçekleşen, Anadolu Ziraat Mühendisleri Derneğinin (AZİMDER) ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Asıl amacı ve hedefinin ülkemiz tarımı ve tarım paydaşlarının emeğini, alın terinin korunmasını ilke edinen derneğimiz AZİMDER, hızlı bir şekilde kurumsal kimliğini tamamlayarak, ülkemizin dört bir yanında il ve ilçelerde şubeler açarak örgütlenmeye başlayacaktır.
Değerli meslektaşlarım, ülkemiz tarımını daha ileriye taşımak amacıyla çıkılan bu yolda, önümüzdeki yılların bir değişim, dönüşüm ve atılım dönemi olacağını unutmamak gerekir. Ülkemiz dünyanın 7. en büyük tarım ülkesi olmasına rağmen, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Brezilya gibi ülkelerin sahip olduğu karasal toprakların, sahip olduğumuz kara parçasından çok daha geniş alanlar olduğu unutulmamalıdır. Geniş tarım topraklarına sahip olan bu ülkelerin yanında ülkemizin en büyük tarım ülkesi sıralamasında 7.olması, birçok tarım ürünleri üretiminde ilk sırada, birçoğunda ilk 5’de olması ülkemiz adına çok önemli, fakat bu yerin koruması ise çok daha önemli bir konudur.
Ziraat Mühendislerinin ortak ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, günün ve geleceğin şartlarına göre bilgi ve teknoloji bakımından donanımlı olarak gelişmesini sağlamak, birbirleriyle ve çiftçilerle olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, Ziraat Mühendislerinin meslekleriyle ilgili işlerde resmi makamlarla işbirliği yaparak gerekli yardım, destek ve önerilerde bulunmak, Ziraat Mühendisliği ile ilgili bütün mevzuat ve şartnameleri incelemek, bunlar hakkındaki görüş ve düşünceleri ilgililere bildirmek çalışma konularımız arasında olacaktır. Kanunen belirlenmiş ya da henüz tanımlanmamış olan Ziraat Mühendislerimizin yetki ve sorumluluklarına girecek bütün mesleki tanımlamaları da işlevsel hale getirecek çalışmaları başlatmak ve takip etmek ilk hedeflerimizdendir.
Tarımla iştigal edenleri, üretenleri kamuoyunun gündemine taşıyarak, bu sektörün daha çok dikkat çekmesini, daha önemsenir ve hissedilir hale gelmesini sağlamak ilkelerimiz arasında yer almaktadır.’’ İfadelerini kullandı.
AZİMDER’den önemli açıklama
“Güçlü Türkiye için Güçlü Tarım Sektörü” anlayışıyla ülkemizin kalkınmasında tarımın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğini sağlamak önemli ödevlerimizden biri olacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili bakanlıklarla ortaklaşa eğitim çalışmaları, seminerler, çalıştaylar, sempozyumlar, kongreler düzenleyerek, Türk tarımının daha ileri seviyelere taşınmasına, bölgemiz ve dünya ile rekabet edebilir bir duruma yükseltilmesi için yapılan her girişime katkı vereceğimizi, donanımlı insan kaynaklarını yetiştirmek için atılan her adımın yanında olacağımızın bilinmesini isterim.
Türk tarımını yarınlara taşıyacak, sürdürülebilir bir tarım politikasını benimseyen siz değerli Ziraat Mühendislerimizi AZİMDER çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz.
Bu niyetle çıktığımız bu seferde yolumuz ve bahtımız açık, gelecek her günümüz daha aydınlık, daha uğurlu ve bereketli olsun. Ülkemize, Ziraat Mühendislerimize, çiftçilerimize, tarımın tüm paydaşlarına işlerinde başarılar, ürünleri için bolluk, kazançları için bereket diliyor, saygılar sunuyorum.
Prof. Dr. Turan KARADENİZ
Anadolu Ziraat Mühendisleri Derneği (AZİMDER) Genel Başkanı
https://www.gazetegebze.com.tr/anadolu-ziraatciler-dernegi-azimderin-basarisi-makale,914.html